Kuip-, en terrasplanten/nerium oleander.jpg

Previous | Home | NextVOORJAAR:
Overwintering: Uw Nerium oleander staat nog steeds binnen maar de temperatuur wordt in maart al wat hoger dus moet u voorzichtig wat meer water gaan geven.

Ompotten: Als u een " nieuwe" Nerium oleander koopt of u heeft uw "oude" Nerium oleander nog niet overgepot, dan kunt u dit in maart of direct na aankoop doen. Het beste is een stenen (sier) pot, met een gat in de bodem. De plant waait dan minder snel om en de watervoorraad in de pot wordt flink vergroot. Voor het overpotten kunt u 20 % kleihoudende aarde gebruiken of de speciale kuipplantenaarde die in diverse tuincentra aangeboden wordt.

Standplaats: In mei kunt u uw Nerium oleander op een zonnige, redelijk beschutte plaats op het terras, het balkon of in de serre zetten. Het is wel raadzaam om de Nerium oleander bij nachtvorst gedurende de nacht binnen te zetten.

Watergift: Nu de Nerium oleander buiten staat neemt de behoefte aan water vooral bij zonnig weer sterk toe. De potkluit moet vanaf nu goed vochtig gehouden worden. U kunt nu ook beginnen met 1 keer per 14 dagen bijmesten. Als u gebruik maakt van een langzaam vrijkomende meststof kunt u nu de eerste gift op de pot strooien of in de aarde aanbrengen

Bloei: De gevuld bloemige roze Oleander (Splendens Gigantum) bloeit het best bij een temperatuur tussen 25 en 30 graden Celsius. En vraagt dus een zeer beschut en zonnige plekje. Deze plant is dus zeer geschikt voor serres maar niet voor koele Noord-Europese zomers. De andere gevuld bloemige Oleanders bloeien tussen de 23 en 26 graden en zijn dus beter geschikt voor het Noord-Europese klimaat. De enkelbloemige Oleanders bloeien tussen 20 en 24 graden celsius en zijn dus zeer geschikt voor de Noord-Europese zomers.

ZOMER:
Watergift: In de zomer periode vraagt een Nerium oleander bijna dagelijks water. Zorg er wel voor dat overtollig water uit de pot weg kan en blijf 1 keer per 14 dagen bijmesten. Als u gebruik maakt van een langzaam vrijkomende meststof kunt u in juli de tweede gift op de pot strooien of in de aarde aanbrengen. Indien de plant een lange tak geeft adviseren wij deze tijdig in te korten tot het oorspronkelijke model.

Belagers: Nerium oleander kunnen in sommige gevallen last krijgen van:

Bladluis: Meestal groen tot geel soms zwart. Altijd een aantal bijeen, bij voorkeur op de jongste scheuten. Bestrijding door zeepspiritus (20 gr. vloeibare zeep en 10 gr. spiritus in 1 liter water oplossen) en over de plant verspuiten. Voor een goede bestrijding moet dit eens per week een aantal keren herhaald worden.

Schildluis: Bruine wasachtige schildjes waaronder de luizen zitten, meestal langs de stelen en aan de onderkant van de oudere bladeren. Is door zijn schild moeilijk te bestrijden. Begin daarom ze met een tandenborstel zorgvuldig te verwijderen. Dan pas bestrijden met zeepspiritus of brandnetel -extract (100 gr verse brandnetelbladeren 24 uur in een liter water laten weken) hierna door de zeef en dit over de plant verspuiten. Voor een goede bestrijding moet dit eens per week een aantal keren herhaald worden.

Spint: Kleine roodachtige mijten in het begin aan de onderkant van de jonge bladeren later over heel de plant. De bladeren krijgen een geel/grijze kleur. Bestrijding door zeepspiritus, brandnetel-extrakt maar vooral door knoflookthee (een middelgrote knoflookteen fijnknijpen en met een liter kokend water overgieten) laten afkoelen, zeven en over de plant verspuiten vooral goed de onderzijde van de bladeren inspuiten. Voor een goede bestrijding moet dit een aantal keren eens per week herhaald worden.

NAJAAR:
Watergift: In het najaar is de waterbehoefte zeker vanaf oktober sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij warm zonnig weer nog wel een paar keer per week water geven maar bij koud regenachtig weer al erg voorzichtig worden met water geven. Maak het afwateringsgat aan de onderzijde van de pot vrij van wortels door er met een pen of stokje ongeveer 15 cm diep in te prikken. Na september moet u stoppen met bijmesten omdat de Nerium oleander anders te sterk groeiend de winter in gaat.

Overwintering: Als u in een streek woont waar al vroeg in het najaar nachtvorst kan optreden hoeft u niet bang te zijn dat de Nerium oleander hier direct dood van gaat, want ze zijn heel goed in staat in het najaar nachtvorst tot -1 a -2 graden te overleven. Pas laat in het najaar als de temperatuur ook overdag vaak beneden de 5 a 6 graden blijft wordt het tijd om de Nerium oleander naar binnen te halen. Zet de Nerium oleander op een koele, lichte plaats. Een temperatuur tussen de 0 en 12 graden is het beste.

WINTER:
Watergift: In deze periode erg matig water geven maar de beslist niet laten verdrogen. Bijmesten is in deze periode niet nodig.

Snoeien: Snoeien van een Nerium oleander is alleen nodig als u de plant te groot vindt worden. Bij struikvorm de zwaarste cq langste takken tot ca. de helft terugsnoeien. Bij stamvorm de langste takken flink terugsnoeien. Als u de Nerium oleander wilt terugsnoeien kunt u dit het beste in februari doen. U moet er echter wel rekening mee houden dat een tak die is teruggesnoeid de zomer erna wat minder bloeit.