Kuip-, en terrasplanten/heliotropium.jpg

Previous | Home | NextVOORJAAR:
Overwintering: Uw Heliotropium peruvianum staat nog steeds binnen maar de temperatuur wordt in maart al wat hoger dus moet u voorzichtig wat meer water gaan geven.

Ompotten: Als u een " nieuwe" Heliotropium peruvianum koopt of u heeft uw "oude" Heliotropium peruvianum nog niet overgepot, dan kunt u dit in maart of direct na aankoop doen. Het beste is een stenen (sier) pot, met een gat in de bodem. De plant waait dan minder snel om en de watervoorraad in de pot wordt flink vergroot. Voor het overpotten kunt u 20 % kleihoudende aarde gebruiken of de speciale kuipplantenaarde die in diverse tuincentra aangeboden wordt.

Standplaats: In mei kunt u uw Heliotropium peruvianum op een zonnige, redelijk beschutte plaats op het terras, het balkon of in de serre zetten. Het is wel raadzaam om de Heliotropium peruvianum bij nachtvorst gedurende de nacht binnen te zetten.

Watergift: Nu de Heliotropium peruvianum buiten staat neemt de behoefte aan water vooral bij zonnig weer sterk toe. De potkluit moet vanaf nu goed vochtig gehouden worden. U kunt nu ook beginnen met 1 keer per 14 dagen bijmesten. Als u gebruik maakt van een langzaam vrijkomende meststof kunt u nu de eerste gift op de pot strooien of in de aarde aanbrengen.

ZOMER:
Watergift: In de zomer periode vraagt een Heliotropium peruvianum bijna dagelijks water. Zorg er wel voor dat overtollig water uit de pot weg kan en blijf 1 keer per 14 dagen bijmesten. Als u gebruik maakt van een langzaam vrijkomende meststof kunt u in juli de tweede gift op de pot strooien of in de aarde aanbrengen. Indien de plant een lange tak geeft adviseren wij deze tijdig in te korten tot het oorspronkelijke model. Uitgebloeide bloemen kunt u beter verwijderen.

Belagers: Heliotropium peruvianum kunnen in sommige gevallen last krijgen van: Witte Vlieg: 2mm grote, witbepoederde vliegje zit, evenals de eitjes en larven, aan de onderkant van het blad. De larven zuigen zich vast aan het blad. Witte vliegen scheiden honingdauw af, hetgeen ook roetdauw kan veroorzaken. Bij de bestrijding adviseren wij om met milieuvriendelijke middelen te werken die u bij uw specialist kunt kopen. Lukt dit niet dan u laten adviseren over chemische bestrijdingsmiddelen bij uw specialist.

Rupsen: Rupsen kunt u herkennen aan gaten in de bladeren en uitwerpselen erom heen. Het beste is om de rupsen te zoeken en te verplaatsen (naar een andere plant of boom) want rupsen zijn een last maar vlinders vinden we allemaal erg mooi.

NAJAAR:
Watergift: In het najaar is de waterbehoefte zeker vanaf oktober sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij warm zonnig weer nog wel een paar keer per week water geven maar bij koud regenachtig weer al erg voorzichtig worden met water geven. Maak het afwateringsgat aan de onderzijde van de pot vrij van wortels door er met een pen of stokje ongeveer 15 cm diep in te prikken. Na september moet u stoppen met bijmesten omdat de Heliotropium peruvianum anders te sterk groeiend de winter in gaat.

Overwintering: Als u in een streek woont waar al vroeg in het najaar kouder dan 10 graden is wordt het tijd om de Heliotropium peruvianum naar binnen te halen. Zet de Heliotropium peruvianum op een koele, lichte plaats. Een temperatuur tussen de 10 en 16 graden is het beste. Het is mogelijk dat de plant tijdens de overwintering zijn blad verliest. Dit is niet schadelijk voor het herstel van de plant maar houd u er wel rekening dat de plant niets of nauwelijks verdampt. (Dus zeer weinig water geven)

WINTER:
Watergift: In deze periode erg matig water geven maar de beslist niet laten verdrogen. Bijmesten is in deze periode niet nodig.

Snoeien: Snoeien van een Heliotropium peruvianum is alleen nodig als u de plant te groot vindt worden. Bij struikvorm de zwaarste cq langste takken tot ca. de helft terugsnoeien. Bij stamvorm de langste takken flink terugsnoeien. Als u de Heliotropium peruvianum wilt terugsnoeien kunt u dit het beste in februari doen.