Kuip-, en terrasplanten/bougainvillea.jpg

Previous | Home | NextVOORJAAR:
Overwintering: Uw Bougainvillea staat nog steeds binnen maar de temperatuur wordt in maart al wat hoger dus moet u voorzichtig wat meer water gaan geven.

Ompotten: Als u een " nieuwe" Bougainvillea koopt of u heeft uw "oude" Bougainvillea nog niet overgepot, dan kunt u dit in maart of direct na aankoop doen. Het beste is een stenen (sier) pot, met een gat in de bodem. De plant waait dan minder snel om en de watervoorraad in de pot wordt flink vergroot. Voor het overpotten kunt u 20 % kleihoudende aarde gebruiken of de speciale kuipplantenaarde die in diverse tuincentra aangeboden wordt.

Standplaats: In mei kunt u uw Bougainvillea op een zonnige, redelijk beschutte plaats op het terras, het balkon of in de serre zetten. Het is wel raadzaam om de Bougainvillea bij nachtvorst gedurende de nacht binnen te zetten.

Watergift: Nu de Bougainvillea buiten staat neemt de behoefte aan water vooral bij zonnig weer toe. De potkluit moet vanaf nu redelijk vochtig gehouden worden. Het is nog niet nodig om bij te mesten. Als u uw plant in het voorjaar aan de zeer droge kant houdt dan zal de plant beter bloeien. De plant moet als het ware gepest worden om in bloei te raken.

ZOMER:
Watergift: In de zomer periode vraagt een Bougainvillea bijna dagelijks water. Zorg er wel voor dat overtollig water uit de pot weg kan en blijf 1 keer per 14 dagen bijmesten. Als u gebruik maakt van een langzaam vrijkomende meststof kunt u in juli de tweede gift op de pot strooien of in de aarde aanbrengen. Indien de plant een lange tak geeft adviseren wij deze langs een vorm of stok te binden, aan het einde van de takken komen de bloemen.

Belagers: Bougainvillea kunnen in sommige gevallen last krijgen van: Bladluis: Meestal groen tot geel soms zwart. Altijd een aantal bijeen, bij voorkeur op de jongste scheuten. Bestrijding door zeepspiritus (20 gr. vloeibare zeep en 10 gr. spiritus in 1 liter water oplossen) en over de plant verspuiten. Voor een goede bestrijding moet dit eens per week een aantal keren herhaald worden.

NAJAAR:
Watergift: In het najaar is de waterbehoefte zeker vanaf oktober sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij warm zonnig weer nog wel een paar keer per week water geven maar bij koud regenachtig weer al erg voorzichtig worden met water geven. Maak het afwateringsgat aan de onderzijde van de pot vrij van wortels door er met een pen of stokje ongeveer 15 cm diep in te prikken. Na september moet u stoppen met bijmesten omdat de Bougainvillea anders te sterk groeiend de winter in gaat. Overwintering: Als u in een streek woont waar al vroeg in het najaar nachtvorst kan optreden hoeft u niet bang te zijn dat de Bougainvillea hier direct dood van gaat, want ze zijn heel goed in staat in het najaar nachtvorst tot -1 a -2 graden te overleven. Pas laat in het najaar als de temperatuur ook overdag vaak beneden de 5 a 6 graden blijft wordt het tijd om de Bougainvillea naar binnen te halen. Zet de Bougainvillea op een koele, lichte plaats. Een temperatuur tussen de 0 en 12 graden is het beste. Het is mogelijk dat de plant tijdens de overwintering zijn blad verliest. Dit is niet schadelijk voor het herstel van de plant maar houd u er wel rekening dat de plant niets of nauwelijks verdampt.(Dus zeer weinig water geven)

WINTER:
Watergift: In deze periode erg matig water geven maar de beslist niet laten verdrogen. Bijmesten is in deze periode niet nodig.

Snoeien: Snoeien van een Bougainvillea is alleen nodig als u de plant te groot vindt worden. Bij struikvorm de zwaarste cq langste takken tot ca. de helft terugsnoeien. Bij stamvorm de langste takken flink terugsnoeien. Als u de Bougainvillea wilt terugsnoeien kunt u dit het beste in februari doen. U moet er echter wel rekening mee houden dat een tak die is teruggesnoeid de zomer erna wat minder bloeit.