Kuip-, en terrasplanten/argyranthemum.jpg

Previous | Home | NextVOORJAAR:
Overwintering: Uw Argyranthemum Eureops staat nog steeds binnen maar de temperatuur wordt in maart al wat hoger dus moet u voorzichtig wat meer water gaan geven.

Ompotten: Als u een " nieuwe" Argyranthemum Eureops koopt of u heeft uw "oude" Argyranthemum Eureops nog niet overgepot, dan kunt u dit in maart of direct na aankoop doen. Het beste is een stenen (sier) pot, met een gat in de bodem. De plant waait dan minder snel om en de watervoorraad in de pot wordt flink vergroot. Voor het overpotten kunt u 20 % kleihoudende aarde gebruiken of de speciale kuipplantenaarde die in diverse tuincentra aangeboden wordt.

Standplaats: In mei kunt u uw Argyranthemum Eureops op een zonnige, redelijk beschutte plaats op het terras, het balkon of in de serre zetten. Het is wel raadzaam om de Argyranthemum Eureops bij nachtvorst gedurende de nacht binnen te zetten.

Watergift: Nu de Argyranthemum Eureops buiten staat neemt de behoefte aan water vooral bij zonnig weer sterk toe. De potkluit moet vanaf nu goed vochtig gehouden worden. U kunt nu ook beginnen met 1 keer per 14 dagen bijmesten. Als u gebruik maakt van een langzaam vrijkomende meststof kunt u nu de eerste gift op de pot strooien of in de aarde aanbrengen

ZOMER:
Watergift: In de zomer periode vraagt een Argyranthemum Eureops bijna dagelijks water. Zorg er wel voor dat overtollig water uit de pot weg kan en blijf 1 keer per 14 dagen bijmesten. Als u gebruik maakt van een langzaam vrijkomende meststof kunt u in juli de tweede gift op de pot strooien of in de aarde aanbrengen. Indien de plant een lange tak geeft adviseren wij deze tijdig in te korten tot het oorspronkelijke model. Als de plant uitgebloeid is kunt u hem het beste terugknippen waardoor u een aantal weken laten weer een schitterende bloemen pracht heeft.

Belagers: Argyranthemum Eureops kunnen in sommige gevallen last krijgen van: Bladluis: Meestal groen tot geel soms zwart. Altijd een aantal bijeen, bij voorkeur op de jongste scheuten. Bestrijding door zeepspiritus (20 gr. vloeibare zeep en 10 gr. spiritus in 1 liter water oplossen) en over de plant verspuiten. Voor een goede bestrijding moet dit eens per week een aantal keren herhaald worden.

Slakken: Slakken zijn makkelijk te herkennen als ze zich te goed doen aan uw planten. Jong zacht gewas wordt totaal weggevreten en in oudere delen van de plant vindt u aan de zijkant van het blad vraat of afgeschraapte stengeldelen. Naar deze aantastingen toe vindt u een slijmerig spoor. Naaktslakken houden zich verborgen onder de pot of tussen de pot en de potgrond. De huisjesslakken zitten vaak onder de gebogen bovenrand van de pot. U kunt ze het beste vangen (makkelijkste 's morgensvroeg, 's avonds of bij regenachtig weer) en 'verplaatsen'. Ook kunt u als u wilt slakkenkorrels strooien.

NAJAAR:
Watergift: In het najaar is de waterbehoefte zeker vanaf oktober sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij warm zonnig weer nog wel een paar keer per week water geven maar bij koud regenachtig weer al erg voorzichtig worden met water geven. Maak het afwateringsgat aan de onderzijde van de pot vrij van wortels door er met een pen of stokje ongeveer 15 cm diep in te prikken. Na september moet u stoppen met bijmesten omdat de Argyranthemum Eureops anders te sterk groeiend de winter in gaat. Overwintering: Als u in een streek woont waar al vroeg in het najaar nachtvorst kan optreden hoeft u niet bang te zijn dat de Argyranthemum Eureops hier direct dood van gaat, want ze zijn heel goed in staat in het najaar nachtvorst tot -1 a -2 graden te overleven. Pas laat in het najaar als de temperatuur ook overdag vaak beneden de 5 a 6 graden blijft wordt het tijd om de Argyranthemum Eureops naar binnen te halen. Zet de Argyranthemum Eureops op een koele, lichte plaats. Een temperatuur tussen de 0 en 12 graden is het beste.

WINTER:
Watergift: In deze periode erg matig water geven maar de beslist niet laten verdrogen. Bijmesten is in deze periode niet nodig.

Snoeien: Wij adviseren om bij struikvorm de plant tot 30% van de totale omvang terug te snoeien. Bij stamvorm adviseren wij tot 30% van de totale bolvorm terug te snoeien.

Als u de Argyranthemum Eureops wilt terugsnoeien kunt u dit het beste in februari doen.