Kuip-, en terrasplanten/abutilon megabotanicum.jpg

Previous | Home | NextVOORJAAR
Overwintering: Uw Abutilon megabotanicum 'Big Bell' staat nog steeds binnen maar de temperatuur wordt in maart al wat hoger dus moet u voorzichtig wat meer water gaan geven. Ompotten: Als u een " nieuwe" Abutilon megabotanicum 'Big Bell' koopt of u heeft uw "oude" Abutilon megabotanicum 'Big Bell' nog niet overgepot, dan kunt u dit in maart of direct na aankoop doen. Het beste is een stenen (sier) pot, met een gat in de bodem. De plant waait dan minder snel om en de watervoorraad in de pot wordt flink vergroot. Voor het overpotten kunt u 20 % kleihoudende aarde gebruiken of de speciale kuipplantenaarde die in diverse tuincentra aangeboden wordt.

Standplaats: In mei kunt u uw Abutilon megabotanicum 'Big Bell' op een redelijk zonnige (doch niet overmatig zonnige plek), redelijk beschutte plaats op het terras, het balkon of in de serre zetten. Het is wel raadzaam om de Abutilon megabotanicum 'Big Bell' bij nachtvorst gedurende de nacht binnen te zetten.

Watergift: Nu de Abutilon buiten staat neemt de behoefte aan water vooral bij zonnig weer sterk toe. De potkluit moet vanaf nu goed vochtig gehouden worden. U kunt nu ook beginnen met 1 keer per 14 dagen bijmesten. Als u gebruik maakt van een langzaam vrijkomende meststof kunt u nu de eerste gift op de pot strooien of in de aarde aanbrengen.

ZOMER:
Watergift: In de zomer periode vraagt een Abutilon megabotanicum 'Big Bell' bijna dagelijks water. Zorg er wel voor dat overtollig water uit de pot weg kan en blijf 1 keer per 14 dagen bijmesten. Als u gebruik maakt van een langzaam vrijkomende meststof kunt u in juli de tweede gift op de pot strooien of in de aarde aanbrengen.

Belagers: Abutilon megabotanicum 'Big Bell' kunnen in sommige gevallen last krijgen van: Bladluis: Meestal groen tot geel soms zwart. Altijd een aantal bijeen, bij voorkeur op de jongste scheuten. Bestrijding door zeepspiritus (20 gr. vloeibare zeep en 10 gr. spiritus in 1 liter water oplossen) en over de plant verspuiten. Voor een goede bestrijding moet dit eens per week een aantal keren herhaald worden.

NAJAAR:
Watergift: : In het najaar is de waterbehoefte zeker vanaf oktober sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij warm zonnig weer nog wel een paar keer per week water geven maar bij koud regenachtig weer al erg voorzichtig worden met water geven. Maak het afwateringsgat aan de onderzijde van de pot vrij van wortels door er met een pen of stokje ongeveer 15 cm diep in te prikken. Na september moet u stoppen met bijmesten omdat de Abutilon megabotanicum 'Big Bell' anders te sterk groeiend de winter in gaat.

Overwintering: Als u in een streek woont waar al vroeg in het najaar nachtvorst kan optreden kunt het beste de Abutilon megabotanicum 'Big Bell' 's nachts binnen zetten. Pas laat in het najaar als de temperatuur ook overdag vaak beneden de 5 a 6 graden blijft wordt het tijd om de Abutilon megabotanicum 'Big Bell' naar binnen te halen. Zet de Abutilon megabotanicum 'Big Bell' op een koele, lichte plaats. Een temperatuur tussen de 2 en 12 graden is het beste.

WINTER:
Watergift: In deze periode erg matig water geven maar de beslist niet laten verdrogen. Bijmesten is in deze periode niet nodig. Snoeien: Snoeien van een Abutilon megabotanicum 'Big Bell' is alleen nodig als u de plant te groot vindt worden. Bij struikvorm de zwaarste cq langste takken tot ca. de helft terugsnoeien. Bij stamvorm de langste takken flink terugsnoeien. Als u de Abutilon megabotanicum 'Big Bell' wilt terugsnoeien kunt u dit het beste in februari doen.